Focus

Een van de grootste problemen in het onderwijs van vandaag is motivatie. Leerlingen die hun huiswerk niet maken, de zesjescultuur, of de vele openstaande uren in magister, je hoort het elke dag. Wij zijn van mening dat deze afwezigheid van motivatie stamt uit de afwezigheid van passie binnen het onderwijs. Dit is een van de redenen dat wij op 11 oktober de Focusdag organiseren!

Dus wat is de Focusdag precies? Dit is een dag waarop de hele school zich kan focussen op zijn of haar passie. De leerlingen door middel van een ochtend en middagprogramma en lezingen en leraren door workshops. Ook nodigen we leerlingen van andere Quadraamscholen uit, om de Behind the Scenes van de Focusdag te beleven.  Alle informatie van de dag zien? Lees eventjes verder!

Onderbouw

De onderbouwleerlingen zullen in de ochtend beginnen met een Scholawedstrijd. Hier krijgen ze de mogelijkheid om hun eigen Scholamodule te ontwikkelen door middel van een invulformulier. De module die het beste uitgewerkt is, zal in de vierde periode van het schooljaar ook werkelijk uitgevoerd worden. In de middag krijgen zij twee rondes van lezingen, waar zij zichzelf voor kunnen inschrijven. Schrijf je in tussen 2 en 4 oktober!

Rooster:
Tijd Activiteit Locatie
10:15 Opening Aula
10:45 Scholawedstrijd Aangewezen werklokalen

Interessemarkt in de jachtzaal

12:20 Lunchpauze
13:00 Ronde 1 van lezingen Aangewezen lokalen
13:50 Pauze
14:10 Ronde 2 van lezingen Aangewezen lokalen
15:00 Afsluiting Aula
Scholawedstrijd

De onderbouw begint met een Scholawedstrijd. Hiervoor krijgen ze een invulformulier. In de jachtzaal of buiten op de pleinen voor de gymzaal zal er een markt staan met interessegebieden. Hier kunnen leraren de leerlingen tips en tops geven. Er staan enkele lokalen open als werklokalen, waar de leerlingen hun ideeën kunnen uitwerken op een laptop, of met elkaar erover kunnen praten.

Wij adviseren de leerlingen om ook naar de Interessemarkt te gaan, waar ze ideeën op kunnen doen en kunnen kijken of hun Scholamodule goed uitgewerkt is. De docenten die daar helpen, kunnen goed advies geven!

 

Bovenbouw

Voor de bovenbouwleerlingen is deze dag gefocust op het project Ruimte in de Bovenbouw. Dit is een pilot waar leraren op vrije basis aan mee mogen doen en wat ervoor gaat zorgen dat leerlingen in de bovenbouw meer vrije tijd hebben om hun passies en interesses op school uit te voeren. Wij willen leerlingen dan ook de mogelijkheid geven om deze passies en interesses om te zetten tot een project in het middagprogramma. Maar eerst beginnen de leerlingen met een lezing van de interessante sprekers, waar ze zelf uit hebben kunnen kiezen. Schrijf je in tussen 2 en 4 oktober!

Rooster
Tijd Activiteit Locatie
09:30 Opening Aula
10:00 Ronde 1 van lezingen Aangewezen lokalen
11:00 Pauze
11:20 Ronde 2 van lezingen Aangewezen lokalen
12:20 Lunchpauze
13:00 Uitleg Ruimte in de Bovenbouw door Bob Wonnink Aula
13:30 Begin middagprogramma Ruimte in de Bovenbouw Aangewezen werklokalen of aula
15:00 Plenaire afsluiting Aula
Middagprogramma Ruimte in de Bovenbouw

In deze tijd krijgen leerlingen de keuze tussen drie groepen: leerlingen die weten wat ze willen doen met de vrije tijd, die ze zullen krijgen; leerlingen die niet weten wat ze willen doen met de vrije tijd die ze zullen krijgen en leerlingen die deze vrije tijd niet in willen vullen met een interesse of passie.

Voor de leerlingen die weten wat ze willen doen hebben we werklokalen open staan, waar zij met een invulformulier kunnen werken aan het maken van een project. Dit kunnen ze aan de hand van dit formulier doen, maar ook op hun eigen gemak in een andere vorm.

Voor de leerlingen die niet weten wat ze willen doen, maar die wel hun passie en interesse op school willen uiten tijdens deze vrije tijd, hebben we een Interessemarkt. Hier vind je standjes met interessegebieden, waar je inspiratie kan opdoen en met leraren kan praten, die in deze interessegebieden een passie hebben. Deze leraren kunnen de leerlingen helpen met hun project en inspireren op het gebied van hun interesse.

Voor de leerlingen die deze tijd niet willen opvullen met hun passie, hebben we een show van Hans Aarsman genaamd Dokter Aarsman. Dit zal plaatsvinden in de aula. Dokter Aarsman gaat over hoe je soms onverwachte dingen kan vinden in het leven.

Voor iedereen is er dus wel wat. We hopen voor alle bovenbouwleerlingen iets te hebben dat bij hun interesses past!

 

Leraren

Ook de leraren krijgen deze dag de kans om zich te focussen op hun passie. Zij krijgen deze dag de keuze uit verschillende programma’s. Ten eerste worden er enkele workshops verzorgd, waar zij uit zouden kunnen kiezen. Daarnaast kunnen zij ook nog een lezing volgen van een van onze passiesprekers. Als laatste kunnen zij de leerlingen helpen op de Interessemarkt voor zowel de Scholawedstrijd als het middagprogramma voor Ruimte in de Bovenbouw. Ook zij kunnen zich tussen 2 en 4 oktober inschrijven!

Rooster
Tijd Activiteit Locatie
10:15 Ontvangst Docentenkantine
10:45 Ronde 1 keuzeprogramma met eventuele ondersteuning van leerlingen Aangewezen lokalen
12:20 Lunchpauze Docentenkantine
13:30 Ronde 2 keuzeprogramma met eventuele ondersteuning van leerlingen Aangewezen lokalen
15:00 Plenaire afsluiting Aula
15:30 Optionele afsluitborrel met netwerkmomentje en mogelijkheid tot vragen stellen aan de organisatie. Aula

 

Behind the Scenes

Als laatste hebben wij ons Behind the Scenes programma. Hier kunnen leerlingen en docenten van andere scholen zich aanmelden, om een kijkje achter de schermen te nemen bij de Focusdag. Zij krijgen alle ins en outs over het organiseren van een evenement en zullen te weten krijgen wat IUNCTIO nou eigenlijk is en hoe ze dit op hun eigen school kunnen opzetten.

Rooster
Tijd Activiteit Locatie
08:45 Ontvangst Receptie
09:00 Opening A1
09:30 Emma Stoks vertelt over de Onderwijsdag, IUNCTIO en haar leven na het SGA A1
10:15 Joriaan Collombon vertelt over IUNCTIO: wie we zijn, wat wij doen en onze huidige projecten. A1
10:45 Alba van de Weem vertelt over het idee achter de Focusdag A1
11:00 Pauze
11:20 Er is een mogelijkheid tot het volgen van een lezing Aangegeven lokalen
12:20 Lunchpauze Docentenkantine
13:00 Een uitleg over het project Ruimte in de Bovenbouw A1
13:30 Alba van de Weem en Koen Geurtsen vertellen alles wat je moet weten om een Focusdag te organiseren A1
14:15 José Janssen en Ilse Blokland vertellen over de rol van Quadraam op de Focusdag A1
15:00 Plenaire afsluiting Aula
15:30 Optionele afsluitborrel met netwerkmomentje en mogelijkheid tot vragen stellen aan de organisatie. Aula

 

Wij hebben er zin in, jullie ook? Meer zien van de organisatie van deze dag? Neem een kijkje op ons Instagramaccount @iunctiosga en volg wat wij allemaal doen!